Otázky a odpovědi: Časté otázky a připomínky

Jakými klíčky mám začít?

Nejde o dogma. Budeme mluvit sami za sebe. Z mnoha hledisek doporučujeme (a sami konzumujeme) kontinuálně MUNGO klíčky. Jsou vlice chutné, obsáhnou řadu účinků a dobře se skladují. Mj. jsou vhodné pro redukční dietu, což je samo o sobě lákavé.
Ostatní klíčky konzumujeme jako doplňkové a také z nich vaříme. Nutno zopakovat, že největší účinky mají klíčky syrové, protože většina obsahových látek je thermolabilní.

—————

Pěstování podle návodů zní příliš složitě.

Při vkládání informací jsme se řídili instrukcemi z použité literatury.

Nebojte se domácího pěstování klíčků. Jsme přesvědčeni o tom, že si v domácích podmínkách vypěstujete lepší klíčky než ty, které můžete koupit v obchodech. Při klíčení improvizujte. Místo "děravých válců" použijte síta, mísy s podtácy a pod.

Cílem je zajistit klíčkům dobré podmínky: systematické proplachování, přístup vzduchu a vhodnou teplotu. Dále postupujete podle druhu klíčku (máme na mysli dobu namáčení semen, světlo / tmu, příp. zátěž ap.).

—————

Kolik klíčků mohu spořádat?

Naklíčená semena jsou lehce stravitelná. Použitá literatura přesné množství neuvádí. Vodítkem nám může být vyčtená informace o tom, že "hrstka denně pokryje denní potřebu vitamínů". Hrstku odhadujeme na 50 g denně. Řiďte se pravidlem "nic se nemá přehánět". Zbytečně si vztah ke klíčkům nekažte tím, že se jich přejíte. Smyslem je jejich pravidelná konzumace jako u běžné syrové zeleniny a ovoce, abyste se těšili z jejich účinků.

—————

Mohou klíčky konzumovat děti?

Tuto otázku rozebíráme zde.

—————

Obsahové látky jsou uvedeny v semeni nebo kličku?

Obsahové látky uváděné u jednotlivých druhů klíčků se vztahují k semeni (v suchém stavu). Změny v průběhu klíčení jsou následně upřesněny. Za významné látky obsažené v KLÍČCÍCH A VÝHONCÍCH považujeme chlorofyl, nukleové kyseliny, enzymy a vitaminy, jejichž obsah se několikanásobně zvyšuje.

—————

Co klíčky a nadýmání?

Nebojte se plynatosti. Plynatost mají na svědomí oligosacharidy. S dobou namáčení se plynatost snižuje. Zatímco jednodenní klíčky ještě oligosacharidy obsahují, čtyřdenní klíčky (kdy jsou zralé ke konzumaci) jich obsahují již velmi malé množství. Současně platí, že čím více luštěnin jíte, tím méně plynatostí trpíte.

—————