Státní zemědělská a potravinářská inspekce

09.11.2010 17:42

V jídelníčku nemají chybět naklíčená semena

Semena obsahují kromě zárodku nové rostliny i různá množství zásobních látek, které slouží k jeho výživě až do doby, než si začne vytvářet vlastní stavební látky. Jsou to zejména cukry ve formě škrobů, tuky a bílkoviny. Kromě toho je každé semínko vybaveno i startovací dávkou minerálních látek.
Proto se také semena považují, ať už neporušená, či rozemletá, za nutričně hodnotnou potravinu. Nesmí však po jejich rozemletí dojít k oddělení obalových částí, které obsahují velké množství vlákniny a minerálních látek. 

Vysoký obsah vitamínů  

Dnes se ale konzumují také semena naklíčená. Při tomto procesu v nich dochází 
k zásadním biochemickým změnám, které mají pro výživu člověka velmi pozitivní přínos. Jakmile totiž semeno přijme vodu (a je v dostatečné míře přítomen i atmosférický kyslík), začnou se v zárodku a jeho okolí vytvářet sloučeniny, které upravují zásobní látky 
na formu využitelnou pro další růst rostlinky, a ty se pak začnou štěpit na jednodušší. Organismus poté už nemusí vydávat tolik energie na jejich trávení. Velkým přínosem 
pro výživu člověka je také přítomnost enzymů a vitamínů, které při klíčení vznikají. Protože je mladá rostlinka nutně potřebuje, výrazně vzroste jejich obsah (až několikanásobně). Navíc jsou koncentrovány v malém objemu semene a klíčku. 

Jen zdravotně nezávadná

Dnes už lze naklíčená semena najít pravidelně v prodejnách potravin. Pokud se však někdo rozhodne pro naklíčení v domácích podmínkách, je třeba mít na zřeteli, že ne všechna semena se pro tento účel hodí. To se týká především osiv. Semena určená
pro setí jsou totiž předem upravovaná tak, aby odolala počátečnímu náporu chorob
a škůdců. Na svém povrchu pak obsahují okem nepostřehnutelnou vrstvu chemických ochranných látek - mořidel.
Dalším rizikem se mohou stát semena sice nemořená, ale skladovaná v nevhodných podmínkách. Bývají nejen znečištěná na povrchu, ale mohou být kontaminována nežádoucími mikroorganismy, zejména plísněmi. Při nakličování ve vlhku a teple se pro ně vytvářejí výtečné životní podmínky, dochází k jejich rychlému množení - důsledkem pak bývají zažívací potíže po jejich požití. 
 

Zdroj: www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000700&docType=ART&nid=11327

—————

Zpět