Zvyky bohatých a zdravých

15.11.2010 20:42

V roce 1977 začala americká vláda propagovat zdravější stravovací zásady, které postupně pronikají do americké společnosti. Dnes tam platí, že čím výše člověk stojí na sociálně-ekonomickém žebříčku, tím vážněji se zabývá zlepšením svých návyků týkajících se stravy. Jedí více ovoce a zeleniny a na jejich stolech se objevuje méně steaků s kapajícím tukem. V této společenské třídě je menší % lidí s nadváhou navzdory skutečnosti, že obezitta dosáhla v Americe epidemických rozměrů.

Říká se, že v Americe se obézní člověk nemůže stát prezidentem společnosti. Příčinou je mínění, že člověk, který nedokáže řídit své vlastní zdraví, nemůže řídit podnikání společnosti.

Jedním z důvodů takové propasti mezi stravovacími návyky horní sociálně-ekonomické vrstvy a ostatnímy jsou ceny. Kupování čerstvých a organicky pěstovaných potravin je velmi nákladné. Obvykle platí, že čím kvalitnější potravina, tím vyšší cena.

Úryvek z knihy Enzymy klíče ke zdraví, Hiromi Shinya, M.D.

—————

Zpět