Archiv článků

07.11.2012 14:46

O zlevňování potravin

Snahou výrobců je vždy udržet nízké surovinové náklady a pokud možno i dobrou kvalitu. Ne vždy to s kvalitou vyjde. Nejlevnější plnidla jsou vzduch a voda. Tam, kde to nejde, jsou často využívány suroviny, které musí být levnější než surovina nahražovaná a přitom v daném množství...

—————

16.10.2012 21:05

Nepražené kakaové máslo

Kakaové máslo je tuhý, nažloutlý rostlinný tuk, který vzniká lisováním rozdrcených nepražených kakaových bobů. Liší se maličko vůní a bodem tání podle druhu kakaového bobu.Procentuální zastoupení kakaového másla v kvalitních kakaových bobech je asi 55%. Kakaové máslo je snadno rozpustné,...

—————

16.10.2012 21:02

Kokosový olej

Jako potravina má lahodnou chuť a vůni pomáhá eliminovat kvasinky, bakterie i viry. Velmi snadno se tráví neobsahuje cholesterol pomáhá při hypoglykemii má vysokou tepelnou stabilitu. Obsahuje asi 45% mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová....

—————

14.10.2012 14:04

Agávový sirup

Rostlinný nízkoglykemický sirup s vysokým obsahem fruktózy Sirup je vyráběný speciální technologií odpařování ve vakuu při teplotě do 45°C. Díky úpravě při nízké teplotě v něm zůstávají všechny výživné hodnoty a enzymy zachovány a nedochází ke karamelizaci cukrů. Zdravější alternativa k...

—————

14.10.2012 13:58

MACA

Tajemství věčného mládí Maca je ‚superpotravinou‘, jídlem i léčivou bylinou zároveň, často přezdívanou „peruánský ženšen“ (ač s ním není nikterak příbuzná). Už před více než 2000 lety byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel starého Peru, kteří využívali její schopnosti...

—————

14.10.2012 13:48

Nepražené kakaové boby

Všechna čokoláda na světě se vyrábí z kakaových bobů. Nepražené syrové kakaové boby - to je ta nejčokoládovější čokoláda! Obsahuje široké spektrum hodnotných výživných látek v přírodní podobě neznehodnocené tepelnou ani žádnou jinou úpravou. Lze je použít v řadě chutných čokoládových receptů a...

—————

05.05.2012 21:47

Zdraví a jeho vliv na rodinný rozpočet

Dotaz: Je lepší jíst draze ale zdravě, nebo levně ale méně kvalitně? A je to vůbec pravda, že zdravá strava je dražší? Mgr. Jakub Strakoš, kondiční trenér a výživový poradce odpovídá: Pokusím se na tuto otázku odpovědět trochu jinak. „Jíst zdravě je moc drahé a nemůžeme si...

—————

18.04.2012 16:23

Pohanka

Do střední Evropy se pohanka dostala během nájezdů Tatarů z východu ve 14. století. Odtud pravděpodobně pochází její jméno. Dobyvatelé měli odlišné náboženství a pro naše lidi to tedy byli pohané. Výhonky pohanky jsou bohaté na rutin, který je dobrý na cévy. Pomáhají snižovat krevní...

—————

15.11.2010 20:42

Zvyky bohatých a zdravých

V roce 1977 začala americká vláda propagovat zdravější stravovací zásady, které postupně pronikají do americké společnosti. Dnes tam platí, že čím výše člověk stojí na sociálně-ekonomickém žebříčku, tím vážněji se zabývá zlepšením svých návyků týkajících se stravy. Jedí více ovoce a zeleniny a na...

—————

09.11.2010 17:42

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

V jídelníčku nemají chybět naklíčená semena Semena obsahují kromě zárodku nové rostliny i různá množství zásobních látek, které slouží k jeho výživě až do doby, než si začne vytvářet vlastní stavební látky. Jsou to zejména cukry ve formě škrobů, tuky a bílkoviny. Kromě toho je každé semínko...

—————