LUŠTĚNINY

Luštěniny obsahují sacharidy, bílkoviny, tuky, minerály - konkrétní výskyt uvádíme u jednotlivých druhů.
U každého klíčku také najdete, kdy je připravený ke konzumaci.

Před vařením se luštěniny namáčejí, aby se z nich vyplavily toxické látky. Ty v namočených semenech zůstávají první dva dny a  zničí se vařením. Při klíčení je nutné dodržovat postup, aby se toxické látky vyplavily přirozeným způsobem.

OLIGOSACHARIDY A PLYNATOST

Specifickým problémem luštěnin jsou oligosacharidy. Jsou zodpovědné za plynatost. Čím častěji konzumujete luštěniny, tím méně plynatostí trpíte. Způsob, jak riziko plynatosti při konzumaci snížit, je před použitím semena dlouho máčet.

Zcela bezpečné jsou luštěniny naklíčené delší dobu. Výhonky munga nebo čočky mají po 4 - 5 dnech již velmi nízký obsah oligosacharidů, zatímco naklíčená semena po 24 hodinách ještě oligosacharidy obsahují.

Luštěniny solíme až po nebo těsně před skončením vaření, aby byly měkké.