OBILOVINY

Odbornou terminologií jsou obiloviny (obilniny, obilí, cereálie) kulturní druhy trav pěstované pro škrobnaté obilky, laicky "zrní". 
Nesprávně se výraz "cereálie / cerea" na obalech "zdravých" produktů zužuje na označení výrobků, která obsahují celá nebo různě nadrcená zrna.

V 19. století došlo k zásadní změně zpracování obilnin. Zrna se začalla vymílat, což znamená oddělení nejcennější části, t.j. vnější vrstvy a klíček. Zůstal pouze škrob, jisté množství lepku a zbytky minerálních látek a vitaminů. Hlavním důvodem zavedení této technologie byla potřeba prodloužit dobu skladování mouky. Nikdo ale netušil, jak velkkou daň za to konzumenti zaplatí.

Hlavní předností celozrnných obilovin je složení zrna. Je-li v neporušeném stavu, obsahuje důležité látky:

  • sacharidy
  • rostlinné bílkoviny
  • tuky (zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny)
  • minerální látky
  • a vitaminy

Při dnešním způsobu zpracování jsou ovšem tyto látky často společně s vnějšími vrstvami odstraňovány.

Dalším důvodem, proč jíst celozrnné obiloviny, je zvýšený obsah vlákniny.