NAKLÍČENÉ ŽITO

Žitná mouka se používá pro výrobu zdravého černého chleba. Vysoký podíl otrub v zrnu podporuje trávení a činnost střev. Chrání před zácpou, hemoroidy a nádory. Posiluje nervy a svaly. Podle lidového léčitelství čistí krev, brání chudokrevnosti a prospívá cévám a celému oběhovému systému. Podporuje růst vlasů a nehtů. Obsah rutinu příznivě působí v žitné stravě při léčbě aterosklerózy.

Při pěstování osení se po vyklíčení objevují růžovočervené lístky, které při osvětlení zezelenají.

Obsahové látky

Živiny: klíčky žita obsahují 11,5% bílkovin, 1,7% tuků, 69,5% sacharidů, 1,9% vlákniny

Vitaminy a antioxidantyB1, B2, niacin, E a biotin

Minerály a stopové prvky: draslík, hořčík, fosfor, síra, chlor, křemík, železo, mangan, kobalt, zinek a jód

Chlorofyl v osení

Enzymy

Vláknina

Způsob: KLÍČENÍ VE SKLENICI 
nebo ROSTLINKY A OSENÍ

Namáčení: 12 hodin

Doba klíčení: 2 - 3 dny pri nežší teplotě do 18°C