KLÍČENÍ FAZOLE MUNGO A ADZUKI

Fazole mungo a azuki se pěstují ve tmě a pod závažím. Jsou-li během klíčení vystaveny světlu, jsou tužší, protože proces fotosyntézy nestimuluje pouze tvorbu chlorofylu, ale také celulózy v buněčných stěnách. Díky závaží budou klíčky tlustší a šťavnatější.

Potřebujete:

  • válcovou nádobu, nejlépe ocelovu (nikdy hliníkovou) s otvory ve stěnách 
    a dně o průměru 0,5 cm
  • talíř, který se vejde do nádoby
  • nádobu např. z tmavého plastu (má zajistit tmu semínkům ve válci)
  • závaží

Postup:

1.) Nechte semínka nasáknout vodou.

Mugno nebo azuki namočte ve sklenici na 12 hodin.

2.) Dejte semínka klíčit

První fáze

Vodu slijte, semena propláchněte pod tekoucí vodou a dejte do válce. Přikryjte je talířem nebo pokličkou, ale závaží ještě nepřidávejte. Proděravěný válec vložte do nádoby, která zajistí klíčkům naprostou tmu. Válec postavte na kameny ap., aby mohl cirkulovat vzduch a odtékat přebytečná voda.

Druhá fáze

Klíčky každé ráno a večer propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapat 
a vraťte do válce a tmavé nádoby. Třetí den přidejte závaží. Ještě 4 - 5 dní proplachujte klíčící fazole dvakrát denně.

3.) Skliďte klíčky

Sklizeň i uskladnění jsou popsány v sekci SKLÍZENÍ KLÍČKŮ.