SKLÍZENÍ KLÍČKŮ

Před spotřebou či uskladněním je u některých klíčků (fazole mungo a azuki, vojtěška aj.) lepší odstranit uvolněné slupky. (Pozn. Netýká se čočky.) Klíčky pak lépe chutnají a budete je moci skladovat delší dobu. (Pozn. Do odšťavňovače je vhoďte i se slupkou.) Klíčky opatrně přesuňte do dřezu nebo lavoru, naplňte ho studenou vodou a jemně s klíčky pohybujte. Slupky vyplavou na hladinu a Vy je můžete sebrat. Část slupek zůstane na dně. Klíčky opatrně seberte a nechte v sítku okapat.

Klíčky, které hned nespotřebujete, uložte do čisté skleněné nebo plastové nádoby 
s uzávěrem a uschovejte v lednici. Budou pomalu růst dál. Spotřebujte ještě klíček, nečekejte na rostlinku. Klíčky vydrží v lednici 7 až 10 dní.

Pokud Vám klíčky v průběhu klíčení uvadnou, začněte pěstovat nové.


TYP

Sebrané slupky můžete zkompostovat.