Zdraví a jeho vliv na rodinný rozpočet

05.05.2012 21:47

Dotaz:

Je lepší jíst draze ale zdravě, nebo levně ale méně kvalitně? A je to vůbec pravda, že zdravá strava je dražší?

Mgr. Jakub Strakoš, kondiční trenér a výživový poradce odpovídá:

Pokusím se na tuto otázku odpovědět trochu jinak.

„Jíst zdravě je moc drahé a nemůžeme si to dovolit,“ toto je nejčastější výmluva, kterou slyšíme skoro každý den. Pokusů svalit naše špatné stravování na někoho a něco jiného najdeme spoustu.

Dobře jíst není samozřejmost. Stejně tak, jako si u doktora nemůžete objednat zdraví, nemůžete ani svalit svoji zodpovědnost za Vaše jídlo na někoho jiného. Na výrobce potravin, na zemědělce, na prodejce a dokonce ani ne na kuchaře v restauraci.

O tom, jestli budeme jíst dobře, rozhodujeme my sami. Uvědomit si tohle, je ten úplně první a zásadní krok. Dobře jíst je aktivní starost o sebe a o druhé.

Z našeho jídelníčku mizí jídlo připravené ze základních potravin. Přestali jsme vařit a jídlo se nám od běžných čerstvých surovin přesunulo směrem k polotovarům nebo rovnou k hotovým „lahůdkám“ ve stáncích rychlého občerstvení. Jídlu nechceme věnovat čas, práci ani energii.

Asi to bude znít jednoduše, ale většina problémů odpadne jenom tím, když se vydáme od stánků rychlého občerstvení směrem k základním potravinám. Podívejme se na to, co vařili naše babičky.

Maso, mléko, vejce, ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Jsou stále k dispozici v jakémkoliv obchodě a to v dostatečném množství a také i v solidní kvalitě. Tyto suroviny, jsou pro nás ale čím dál víc cizí. Neumíme s nimi nakládat, nevíme jak z nich vařit a připravit něco dobrého, chutného a při tom zdravého a levného. Máme je na dosah, ale nevyužijeme je.

Znát základní suroviny, které nás obklopují a které se běžně používaly, je základ. Umět nakupovat, udělat si čas na přípravu jídla a hlavně vařit doma. Bez těchto schopností se k dobrému, zdravému a zároveň i levnému jídlu nedostaneme.

Vrátí se nám ivestice do zdravého životního stylu v podobě toho, že se nám budou vyhýbat nemoci, méně utratíme za lékaře v budoucnosti, léky, diety atd.?

Vše něco stojí. Být zdravý není zadarmo, ale vynaložené prostředky jsou ve své podstatě stejné nebo dokonce menší, než pozdější výdaje na doktory a léky. K těmto výdajům ale musíte započítat také častou neúčast v práci, nižší mzdu, případně až nemožnost vykonávat svoje povolání.

Zdá se Vám pořád sportování a zdravá strava drahá? Když začnete jíst zdravě, zjistíte, že najednou ušetříte hodně peněz, které jste dřív vydali za sladkosti, alkohol, cigarety, slané pochutiny, polotovary a především za velké množství jídla. Peníze, které tímto ušetříte, můžete potom investovat do kvalitnějších zdravých potravin. Když si vše spočítáte, vyjde Vám, že Vás bude zdravé stravování stát stejně jako to nezdravé. Sportovat můžete klidně i doma, kolo má v dnešní době skoro každý, za procházky venku nemusíte dát ani korunu a ani návštěva bazénu není tak finančně náročná. Nemusíte chodit do luxusního fitnesscentra, stejnou službu může udělat i sportovní areál se základním vybavením. Důležitější je váš přístup.

Jak s obezitou souvisí naše finance? Jak s tímto problémem bojovat?

Naše finance souvisí s obezitou velmi přímo. Obezita znamená velkou spotřebu jídla, spoustu zdravotních komplikací a také pracovní omezení. To v součtu znamená, u většiny lidí, nižší příjem a vyšší vydání.

Bohužel je většina lidí, kteří jsou ochotni investovat nemalé finanční prostředky do svého plechového miláčka a každoročně mu dopřejí kontrolu v servisu. Vymění se filtry, olej, brzdové destičky a další součástky, které jsou důležité pro jeho fungování. Několikrát do roka ho nechají perfektně umýt a napustit impregnačními prostředky a případně mu dopřejí nové obutí. Samozřejmostí je tankování u nejkvalitnějších benzinových pump, aby se snad do motoru nedostalo nějaké špatné palivo. Když se ale těchto lidí zeptáte, co dělají pro své zdraví, jak jí, jak se starají o svoji tělesnou schránku, odpoví Vám, že na to nemají čas a peníze.

Až každý pochopí, že jeho tělesná schránka je na prvním místě, že bez jejího perfektního fungování nebude schopen chodit do práce, vydělávat peníze, užívat si nějakého společenského postavení, zabezpečovat rodinu a v neposlední řadě se starat i o svého „plechového miláčka“, tak nebudeme na ulici potkávat neustále se zvyšující počet obézních lidí. Budou celkově nižší výdaje na lékaře, na léky, na sociální dávky pro nemocné a nemohoucí.

Až se bude každý starat o sebe stejně jako o své auto, nebudeme snad konečně patřit k zemím, které jsou na předních příčkách Evropské tabulky v počtu obézních obyvatel.

Celý rozhovor; zdroj: www.sumasumarum.cz

—————

Zpět