NAKLÍČENÁ CIZRNA
POLÉVKA Z KLÍČKŮ CIZRNY
400 g naklíčené cizrny / 300 - 400 ml vody / 2 uvařené rozmixované brambory /
1 lžíce sezamového nebo dýňového oleje / sůl / pepř
Přísady postupně rozmixujete, podle potřeby naředíte vodou a krátce povaříte. Podávat ji můžete teplou i studenou.
RAW SALÁT Z NAKLÍČENÉ CIZRNY
400 g naklíčené cizrny / 200 g naklíčené slunečnice / 2 velká rajčata na osminky /
2 jablka na kostičky / 2 řapíky celeru příčně nakrájené na tenké plátky / 3 malé uvařené brambory na kostičky / 12 černých oliv / 1 feferonka najemno / 1 červená paprika
na kostičky / 100 g piniových semen / 2 rozmačkané stroužky česneku
varianta: velký svazek výhonků pohanky / malý svazek výhonků hořčice
zálivka: olej / ocet / cukr / sójová omáčka
Do salátové mísy dáte všechny suroviny kromě výhonků pohanky a hořčice. Zalijte zálivkou. Nechte několik hodin uležet a podávejt obložené výhonky pohanky a hořčice.
PASTA Z NAKLÍČENÉ CIZRNY
200 g naklíčené cizrny / 1 lilek / 1 lžíce sójové omáčky nebo 3 lžíce sezamového oleje / 2 lžíce rozmixovaných sezamových semen / 2 lžíce citronové šťávy / 1 rozmačkaný stroužek česneku / sůl
varianta: 1 svazek hořčičných výhonků
Naklíčenou cizrnu rozmixujte. Lilek vidličkou propíchněte a dejte dusit doměkka
do trouby při 220C. Po zchlazení měkký lilek rovněž rozmixujte, osolte a smíchejte
s ostatními surovinami. V misce pak vše utřete dohladka, přidejte citronovou šťávu, osolte, zalijte sezamovým olejem a nechte několik hodin uležet v ledničce.
Podávejte s výhonky hořčice.
KULIČKY Z NAKLÍČENÉ CIZRNY
400 g naklíčené cizrny / 200 g mrkve nastrouhané najemno / 2 nastrouhané cibule /
2 velké rozmixované brambory / 1 rozmačkaný stroužek česneku / sůl / 1/2 lžičky roztlučeného fenyklu
Na obalení: 200 g naklíčených sezamových semen / olej
Naklíčenou cizrnu rozmixujte na husté pyré. Potom všechny suroviny smíchejte dohromady a vytvořte jemnou masu. Ruce si namočte v oleji a z těsta vyválejte kuličky
o průměru vlašského ořechu. Kuličky obalte v sezamových klíčcích. Pečte na plechu cca 15 minut při teplotě 200C.
PUČÁLKA Z CIZRNY
klíčky cizrny / česnek podle chuti / olej / sůl / kdo chce: koření podle chuti, např. koriandr nebo orientální koření
Na oleji osmahnete česnek dorůžova, přidáte naklíčenou cizrnu a za stálého míchání také osmahnete. Potom osolíte a podle chuti okořeníte.
Pro labužníky: s osmahnutou cizrnou smíchejte brusinkový kompot a mírně prohřejte. Nakonec můžete podlít červeným vínem.
RAW ALAHUMM - pomazánka a la hummus
250 g klíčků cizrny / 3 lžíce olivového oleje / česnek / sezamové semínko / sůl / pepř / červená paprika
Klíčky cizrny rozmixujte. Pomalu přidávejte olej. Na závěr přidejte koření a krátce prošlehejte do hladké pasty. Uchovávejte v lednici zakápnutý olejem, aby pasta nevysychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo s jiným slaným pečivem, příp. jako dip k chipsům.
VARIANTA: použijte vařenou cizrnu.