NAKLÍČENÁ PŠENICE

PEČIVO Z NAKLÍČENÝCH PŠENIČNÝCH SEMEN

400 g klíčků pšenice  /  4 malé cibule nadrobno  /  2 nastouhaná jablka  /  2 řapíky celeru na plátky  /  4 lžíce hrozinek  /  1 lžíce sójové omáčky  /  1 rajče  /  3 lžíce sezamového nebo dýňového oleje  /  3 lžíce sezamu  /  70 g lněného semene  /  70 g dýňových semínek

                                                                  

Klíčky pšenice namelte v mlýnku na maso nebo rozmixujte. Smíchejte je s cibulí, jablky, celedrem, hrozinkami a ochuťte sójovou omáčkou. Natřete těsto na plech nebo do formy vymazané sójovým olejem. Pečte v troubě 30 minut při 200C. Na hotový koláč dejte kousky rajčat, sezam a lněné semínko se semeny dýně.

 

SEKANÁ Z KLÍČKŮ PŠENICE A OVESNÝCH VLOČEK

2 hrsti klíčků pšenice  /  1 hrst ovesných vloček / 2 cibule / 1 hrst strouhanky / 3 vejce / česnek / 100 g taveného sýra / pepř, sůl
Zálivka na pečení: kečup / majoránka / horká voda / ocet

                                                                  

Uvařte klíčky, osolte ke konci vaření. Poté klíčky umelte společně se sýrem a ovesnými vločkami. Na oleji osmažte cibuli nakrájenou najemno.
Cibulku i s olejem, prolisovaný česnek a vejce přidejte do pomleté směsi. Opepřete, osolte a přidejte strouhanku.
Vytvarujte sekanou a vložte ji do pekáčku s trochou oleje a vody.

Vložte do STUDENÉ trouby a pečte pomalu zhruba 1 hodinu.

Zálivka na pečení: Rozpalte cca 1 dcl oleje, přidejte kečup, ocet, 3 stroužky utřeného česneku, hodně majoránky a sůl. Nechte projít varem, přilijte cca 1 dcl horké vody a touto zálivkou sekanou podlévejte.

Teplé jezte s bramborami a zelím, studené s hořčicí.

 

MINICHLEBY Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ

100 g klíčků pšenice  / 200 g pšeničné mouky (celozrnné) / 500 g polohrubé mouky / olej na vymazání plechu / 1 kostka droždí 42 g / 2 lžičky cukru / 3/8 l podmáslí / 2 lžičky soli

Přísady mají mít pokojovou teplotu.

                                                                  

Kvasnice smíchejte s cukrem.
Přidejte ostatní suroviny a dobře promíchejte.
Vypracujte těsto a nechte jej vykynout na dvojnásobný objem.
Nakynuté těsto znovu prohněťte a rozdělte na 6 šišek po cca 200 g. Nechejte je dvounásobně vykynout. Šišku chleba uprostřed nařízněte do hloubky asi 2 cm. Povrch potřete vodou.

Plech vložte do středu vyhřáté trouby. Na dno dejte misku s vodou.

RAW PŠENIČNÉ LAHŮDKY

1 šálek klíčků pšenice  /  1/4 šálku naklíčených mandlí / 12 datlí bez jader / 3/4 šálku nastrouhaného kokosu / 1/4 šálku sezamových semínek najemno / 1 polévková lžíce šťávy z pomeranče / 1 čajová lžička nastrouhané citronové kůry

                                                                  

Namelte klíčky, datle a kokos. Přimíchejte ostatní přísady. Lahůdky vytvarujte podle své fantazie a podávejte vychlazené.

 

OMLAZOVAČ

1/2 šálku pšeničných klíčků / 6 šálků pramenité nebo filtrované vody

                                                                  

Semena pšenice namáčjte  12 hodin. Vodu slijte a pšenici nechte 2 dny klíčit BEZ proplachování. Poté na ni nalijte vodu (trojnásobný objem klíčků). Přikryjte a nechte dalších 24 hodin při pokojové teplotě v klidu. Pak slijte vzniklou tekutinu - Omlazovač.

Uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici. Podávejte při pokojové teplotě.

Pšeničné klíčky mohou být k výrobě Omlazovače použity ještě dvakrát.