NAKLÍČENÉ MUNGO

KARBANÁTKY Z VÝHONKŮ MUNGO

100 g slunečnicový klíčků (semen)  /  250 g klíčků mungo  /  50 g hladké (celozrnné) mouky  /  majorákna  /  pepř  /  strouhanka  /  olej
                                                 

Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom pomelete v mlýnku na maso, přimícháte mouku, koření a sůl.
Vypracujete těsto, vytvarujete šišky a obalíte je ve strouhance.
Smažíte na rozpáleném oleji.

 

NALOŽENÉ VÝHONKY MUNGO

250 g žampionů  /  400 g výhonků mungo  /  100 g výhonků řeřichy 
Zálivka: 5 lžic sójového nebo dýňového oleje  /  3 lžíce vinného octa  /  3 lžíce sójové omáčky  /  1 stroužek česneku, 1 rozdrcený bobkový list  /  1 lžička zázvoru

                                                 

Ohřejte zálivku. 
Poduste žampiony. 
Žampiony s mungem dejte do kameninové nádoby a zalijte horkou zálivkou. 
Po 24 hodinách směs vyjměte ze zálivky, rozdělte na misky a ozdobte výhonky řeřichy.

 

raw SALÁT S VÝHONKY MUNGO, VEJCI A ŠUNKOU

500 g výhonků munga  /  1 zelený pepř  /  100 g šunky na kostičky  /  3 ks zelené cibulky s natí  /  2 vejce  /  olej
Zálivka: 3 lžičky sójové omáčky  /  1 lžička oleje  /  1 lžička octa  /  podle chuti několik kapek sezamového nebo dýňového oleje
                                                                                               

Výhonky properte ve studené vodě a nechte okapat.
Vejce usmažte na větší pánvi do tenké vrstvy a nakrájejte na proužky.
Všechny přísady smíchejte, dochuťte a zalijte zálivkou.

 

raw ZELENINOVÝ SALÁT S VÝHONKY MUNGO

300 g nakrouhaného čínského zelí  /  1 mrkev nastrouhaná  najemno  /  200 g výhonků munga  /  2 lžíce octa  /  1 lžíce olivového oleje  /  1 lžíce sójové omáčky  /  2 lžičky medu  /  sůl
                                                 

Zeleninu smícháte , ochutíte a přidáte med.
Podle chuti můžete vmíchat i 1 kyselé jablko na drobnné kostičky.

 

SMAŽENKA S VÝHONKY MUNGA

1 lžíce oleje  /  1 stroužek česneku  /  1 cibule najemno  /  1 stonek řapíkatého celeru  /  1 šálek plátků žampionů  /  500 g výhonků mungo  /  1/2 lžicky zázvoru na drobné kostičky  /  2 lžičky ústřicové omáčky  /  4 lžičky sójové omáčky
                                                 

Cibulku, celer a česnek za stálého míchání smažte 1 minutu.
Přidejte žampiony a výhonky a smažte další minutu.
Potom okořeňte zázvorem a omáčkami.
Podávejte s těstovinami nebo rýží.

 

AKKRA

230 g klíčků munga  /  1 pálivá paprika  /  rostilnný tuk na smažení
Kreolská omáčka: 1 cibule  /  1/2 zelené papriky  /  2 lžíce oleje  /  230 g rajčat   /  
1 pálivá papirka  /  150 ml vody nebo zeleninoového vývaru  /  1 lžička šťávy z limety  /  1 lžička octa  /  pepř  /  čerstvé lístky koriandru

                                                 

Klíčky mungo rozmixuj v mixéru.
Papriku nakrájejte najemno a přimíchejte k fazolím. Směs ušlehejte.
Na oleji smažte karbanátky po obou stranách dozlatova.
Podávejte s kreolskoou omáčkou.

Kreolská omáčka
Osmažte cibuli a papriku doměkka.
Povařte, oloupejte a na větší kousky nakrájejte rajčata.
Papriku nakrájejte nadrobno.
Všechny přísady kromě koriandru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Stáhněte plamen 
a mírně poovařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Nechte ji zchladnout a pak rozmixujte do hladka.
Znovu ohřejte a podávejte posypané nasekaným koriandrem.

 

raw KLÍČKY MUNGO S CITRÓNEM

klíčky mungo  /  šťáva z 1 citronu  /  seznam / sekaná nať koriandru / sojová omáčka / lžíce olivového oleje / půl lžičky česnekové pasty
Česneková pasta: 2 paličky česneku / sůl / olej / sklenička od dětské výživy

                                                 

Nasucho opražte sezamové semínko. Smíchejte suroviny na salát. a posypejte
ho sezamem.

Česneková pasta: česnek utřete se solí. Naplňte skleničku a dolejte olejem. Skladujte
v lednici.