ZDRAVÉ SLADKOSTI a CUKROVÍ


Všechny použité suroviny se vesměs řadí k syrové stravě = RAW potravinám

= nepečené, nesmažené, nevařené, nepasterizované, nerafinované, nekonzervované, bez chemikálií ... = plné všech původních obsahových látek vč. vitamínů a enzymů.

Jde zejm. o ovoce, ořechy, semena, nepražené kakao, kokos, vanilku, další koření,
na slazení pak sušené ovoce, med, agávový sirup za studena lisovaný, javorový sirup (není živý). Ovšem ani těmito sladkostmi by se člověk neměl přejídat.

 

Základ pro většinu řezů tvoří husté až sypké těsto. Zatlačováním do formy ho zhutňujete. Můžete si vypomoct tlučením lžící.

 

RAW PŠENIČNÉ DATLOVÉ PLACKY

3 hrnky pšeničných klíčků / lžíce skořice / 1 hrnek datlí / půl hrnku rozinek
                                                 

Pšeničné klíčky umelte s datlemi, přidejte skořici a důkladně promíchejte. Nakoncec vmíchejte rozinky.

Umelte hrst pšenice na vál, aby se nelepilo těsto a vyválejte placku 1/2 - 3/4 cm silnou.

Vykrajujte tvary podle fantazie a sušte na 40°C.

 

RAW KAROBOVÉ ŘEZY - bezlepkové

3 hrnky vlašských ořechů / hrnek strouhaného kokosu / půl hrnku karobového prášku / půl hrnku agávového sirupu
                                                 

Ořechy pomelte najemno. Vše důkladně smíchejte.

Těsto silně vtlačte do formy a uhlaďte lžící.

Zchlaďte v lednici.

 

RAW KOKOSOVÁ ROLÁDA - bezlepkové

Miska nastrouhaného kokosu / mletý hřebíček / hrst ořechů / vanilka / 3 hrsti namočených rozinek / agávový sirup / kokosové máslo nebo olej
                                                 

Do 3/4 kokosu pomelte hrst ořechů, rozmixujte rozinky , přidejte lžíci kokosového másla nebo oleje, trošku mletého hřebíčku. Důkladně promíchejte.

Mezi mikrotenovými sáčky vyválejte placku. Pokud se těsto drobí, přidejte kokosový olej.

Do zbylé 1/4 těsta přidejte vanilku, agávový nektar, kokosové máslo nebo olej. Rozetřete na placku a pomocí sáčků stočte.

V lednici nechte vychladnout.

 

RAW KOKOSOVO MANDLOVÉ ŘEZY - bezlepkové

Hrnek nastrouhaného kokosu / hrnek klíčků mandlí / čtvrt hrnku agávového sirupu

Krém: měkké avokádo máslové chuti / zralý babnán / lžička vanilky / agávový sirup / lžíce kokosového oleje / lžíce citronové šťávy
                                                 

Klíčky mandlí pomelte napolohrubo, smíchejte s kokosem a sirupem.

Natlačte do formy.

Rozmixujte krém a potřete jím těsto.

Řezy můžete posypat kakaem a kokosem.

Dejte vychladit do lednice nabo na chvíli do mrazáku - lépe se pak krájí.

 

RAW ČOKOLÁDOVO MANDLOVÝ KRÉM - bezlepkové

Kakao z nepražených čokoládových bobů / agávový sirup / mletá vanilka / lžička extra panenského kokosového oleje / hrst klíčků mandlí
                                                 

Klíčky mandlí pomelte a vše smíchejte do krému.

Můžete přidat speciality jako mletý kořen macca nebo lucumu.

 

RAW OŘÍŠKOČOKOLÁDOVÉ ŘEZY - VLAŠSKÉ OŘECHY - bezlepkové

2 hrnky vlašských ořechů / 3/4 hrnku kakaa / 1,5 hrnku rozinek / lžička vanilky / 4 lžíce vody

Krém: hrst makadamových ořechů / citrónová štáva / agávový sirup
                                                 

Pomelte ořechy.

Rozmixujte rozinky s vodou.

Vše nasypte do mísy a rozmíchejte na husté těsto.

Vtlačte lžící do formy a uhlaďte.

Dejte na hodinu do lednice nebo na chvíli do mrazáku. Nakrájejte na kostky.

Můžete pokapat citrónovým krémem: všechny suroviny mixujte do hladkého krému nebo do pěny.

 

RAW OŘÍŠKOČOKOLÁDOVÉ ŘEZY - LÍSKOVÉ OŘÍŠKY - bezlepkové

2 hrnky lískových oříšků / 3/4 hrnku mletého kakaa / 1,5 hrnku rozinek / 4 lžíce vody
                                                 

Ořechy pomelte.

Rozinky rozmixujte s vodou.

Vše dejte do mísy a zpracujte na velmi husté těsto.

Lžící vtlačte do formy a ulaďte.

Dejte vychladit do lednice a nakrájejte.

SUŠENKOVÁ VARIANTA

K těstu přidejte kůru z 1 bio citrónu a šťávu z půlky citrónu. Husté těsto rozválíte mazi sáčky na slabou placku, nakrájíte a dáte sušit na 40°C.
 

Mezi mikrotenovými sáčky vyválejte placku. Pokud se těsto drobí, přidejte kokosový olej.

Do zbylé 1/4 těsta přidejte vanilku, agávový nektar, kokosové máslo nebo olej. Rozetřete na placku a pomocí sáčků stočte.

V lednici nechte vychladnout.

 

RAW CHALVA - bezlepkové

1 hrnek neloupaných sezamových semínek / hrst rozinek / lžička javorového sirupu (není živý)
                                                 

Sezam pomelte, přidejte lžičku javorového sirupu a zamíchejte.

Přidejte hrst rozinek a znovu zamíchejte.

 

RAW MAKOVÝ ZÁVIN - bezlepkové

2 hrnky zlatého lnu / 1 hrnek rozinek / 4 lžíce vody / cca 1/4 hrnku agávového sirupu

NÁPLŇ: hrnek máku / 1/2 hrnku kokosu / 1/4 hrnku rozinek / 2 lžíce kokosového oleje / agávový sirup podle chuti
                                                 

Len pomelte.

Rozinky rozmixujte s vodou.

Přidejte agávový sirup a smíchejte na velmi husté těsto.

Do 3/4 kokosu pomelte hrst ořechů, rozmixujte rozinky , přidejte lžíci kokosového másla nebo oleje, trošku mletého hřebíčku. Důkladně promíchejte.

Pomelte mák a promíchejte s kokosem, rozinkami a agávovým sirupem.

Hmotu na závin rozválejte mezi mikrotenovými sáčky na dva pláty cca 0,5 cm silné. Potřete náplní a pomocí sáčků stočte do rolády.

Dejte vychladit - lépe se krájí.

 

RAW OŘECHOVÉ ŘEZY - bezlepkové

1 hrnek strouhaného kokosu / 1 hrnek vlašských ořechů / 1/2 hrnku rozinek / 3 lžíce vody / 3 lžíce agávového sirupu / 1 lžíce kokosového oleje
KRÉM: avokádo / 3 zralé banány / 2 lžíce javorového sirupu / 2 lžíce mletého kakaa

                                                 

Pomelte ořechy.
Rozmixujte rozinky s vodou.
Přidejte kokos, agávový sirup, kokosový olej a vše smíchejte.

Lžící natlačte do formy.

Rozmixovaným krémem potřete korpus. Přes sítko posypte kakaem a dejte na chvíli do mrazáku - lépe se krájí.

 

RAW POHANKA S ČOKOLÁDOU A MÁTOU - bezlepkové

1 hrnek klíčků pohanky / agávový sirup / trochu medu / vanilka
POLEVA: kakaové máslo / agávový sirup / kakaový prášek z nepraženého kakaa

                                                 

Rozmixujte pohanku tyčovým mixérem, oslaďte agávovým sirupem a medem a přidejte vanilku.

Na polevu rozpusťe na nízkou teplotu kakaové máslo, přidejte kakaový prášek a oslaďte.

Nalijte na dezert a ozdobte mátou.

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY Z POHANKOVÝCH KLÍČKŮ - bezlepkové

260 g mouky z pohankových klíčků / 20 g másla / 30 g třtinového cukru moučka /
1 žloutek / vanilka

Na obalení: moučkový třtinový cukr
                                                 

Mouka z pšeničných klíčků: rozmixujte usušené pohankové klíčky

Třtinový cukr moučka: rozmixujte třtinový cukr

Těsto: Smíchejte všechny suroviny, uhněťte v hladké těsto a dejte na několik hodin odpočinout do chladu.

Vytvořte rohlíčky a poklaďte je na pečící papír.

Vložte do rozpálené trouby na 180°C a pečte dozlatova (cca 15 min - podle Vaší trouby).

Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém třtinovém cukru a uložte do krabice. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Dále je můžete uložit do mrazáku, kde dokonale zkřehknou.

 

 

SLUNEČNICOVÉ KOŠÍČKY - bezlepkové

Těsto: 250 g mouky z klíčků slunečnice / citronová kůra / skořice / 50 g třtinového cukru / 150 g másla / 25 g medu

Náplň: 125 g medu / 100 g kakaového (nebo normálního) másla / klíčky mandlí / sušené ovoce podle chuti (rozinky, švestky, jahody, kokos ...)

                                                 

Mouka z kukuřičných klíčků: rozmixujte usušené kukuřičné klíčky

Těsto: Smíchejte všechny suroviny, uhněťte v hladké těsto a dejte odpočinout do chladu.

Náplň: Svařte med s máslem, přidejte suroviny podle své chuti, promíchejte a nechte vychladnout.

Těsto namačkejte do silikonové formy. Navrch nandejte náplň.

Alternativa: vykrájejte kolečka formičkou (nebo těsto a náplň napěchujte ve tvaru formičky). Košíčky se pak mírně roztečou a máte koláčky.

Vložte do rozpálené trouby na 170°C a pečte dozlatova (cca 10 min - podle Vaší trouby).