SACHARIDY

Sacharidy jsou nejvýznamnějším a nejrychlejším zdrojem energie. Tělo je využívá
k výrobě energie pro práci, k udržování buněk a k trvorbě tepla. Napomáhají také trávení a regulování tuku a metabolismu proteinů. 

Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) dodávají tělu velmi malé množství výživných látek.

Složené sacharidy (polysacharidy) mají vysokou výživnou hodnotu a jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Zásobují tělo vlákninami. 

VLÁKNINA

Vláknina je nestravitelná a nemá živnou hodnotu. Hraje důležitou roli v trávicím systému:

  • snižuje množství tuku absorbovaného během trávení
  • zpomaluje vstřebávání glukózy do krevního řečiště, čímž oddaluje pocit hladu a chutí
  • zvětšuje objem  potravy ve všech částech střeva, čímž mj. způsobuje delší pocit plnosti
  • a napomáhá detoxikaci organismu

Málo se o rozdílu mezi vlákninou získávanou z ovoce či zeleniny a vlákninou obilovin
V l á k n i n a   z   c o   n e j m é n ě   o p r a c o v a n ý c h o b i l n ý c h   z r n :

  •  nejlépe působí na stav tlustého střeva
  • dokáže chránit před ischemickou chorobou srdeční 
  • a příznivě zasahuje do redukčních diet viz KLÍČKY NA REDUKČNÍ DIETU

Nadměrné množství vlákniny může např. způsobit špatné vstřebávání některých živin a léků.


TIP 

Klíčky luštěnin a obilovin jsou bohaté na složené sacharidy - energii z nich lze získávat po dlouhou dobu. 

  • SACHARIDY bohatě obsahují klíčky cizrny, hrachu, žita, pšenice, ovsa, prosa
  • VLÁKNINA je ve velkém množství v klíčcích cizrny, hrachu, ovsa, prosa, sezamu aj.