TUKY

Tuky jsou nejkoncentrovanější formou potravinové energie. Jsou nezbytné pro tvorbu
a udržování zdravé kůže a vlasů, izolují a chrání vnitřní orgány před zraněním, pomáhají při přenosu a ukládání vitaminů rozpustných v tucích. Tuk je kompletněji odbouráván
za přítomnosti sacharidů.

Tuky jsou důležitou součástí Vaší stravy, ale je velmi důležité, o jaký druh a množství tuku se jedná. Zhruba 95% konzumovaného tuku je ve formě triglycerydů složených
ze 3 typů mastných kyselin:

  • nenasycené mastné kyseliny:   
    p o l y n e n a s y c e n é 

- snižují hladinu LDL ("špatného") a současně HDL ("dobrého") cholesterolu 

  • a   m o n o n e n a s y c e  n é - které redukují LDL bez toho, že by současně snižoval hladinu HDL
  • n a s y c e n é   mastné kyseliny

Jedním typem nenasycených mastných kyselin jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny o  m e g a - 3 . Slouží jako ochrana proti určitým chorobným procesům. Jiné mastné kyseliny:   t r a n s - m a st n é   kyseliny mají negativní vliv na zdraví. Mohou snížit hladinu "dobrého" a zvýšit hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.

CHOLESTEROL

Cholesterol je látka potřebná k udržení správně fungujících nervových funkcí a zdravých buněk. Je nepostradatelný pro tvorbu a regulaci hormonů, zejm. estrogenu. Cholesterol je přijímán ve stravě živočišného původu.

  • HDL - "dobrý" cholesterol - pomáhá odstranit LDL z těla.
  • LDL - "špatný" cholesterol - usazuje se na tepnách a vede k ateroskleróze.

Důležitější než celkové množství cholesterolu cirkulujícího v krvi je poměr HDL k celkovému množství cholesterolu. Lidé s vysokým % HDL jsou méně náchylní k zúžení a ucpání tepen.

Klíčky neobsahují žádný cholesterol.


TIP 

Tuky je vhodné přijímat přednostně z klíčků, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny.

  • TUKY obsahují klíčky mandlí, dýně,  sezamu , slunečnice aj.