TUKY
Tuky jsou nejkoncentrovanější formou potravinové energie. Jsou nezbytné pro tvorbu
a udržování zdravé kůže a vlasů, izolují a chrání vnitřní orgány před zraněním, pomáhají při přenosu a ukládání vitaminů rozpustných v tucích. Tuk je kompletněji odbouráván
za přítomnosti sacharidů.
Tuky jsou důležitou součástí Vaší stravy, ale je velmi důležité, o jaký druh a množství tuku se jedná. Zhruba 95% konzumovaného tuku je ve formě triglycerydů složených
ze 3 typů mastných kyselin:
-
nenasycené mastné kyseliny:
p o l y n e n a s y c e n é
- snižují hladinu LDL ("špatného") a současně HDL ("dobrého") cholesterolu
- a m o n o n e n a s y c e n é - které redukují LDL bez toho, že by současně snižoval hladinu HDL
- n a s y c e n é mastné kyseliny
Jedním typem nenasycených mastných kyselin jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny o m e g a - 3 . Slouží jako ochrana proti určitým chorobným procesům. Jiné mastné kyseliny: t r a n s - m a st n é kyseliny mají negativní vliv na zdraví. Mohou snížit hladinu "dobrého" a zvýšit hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.
CHOLESTEROL
Cholesterol je látka potřebná k udržení správně fungujících nervových funkcí a zdravých buněk. Je nepostradatelný pro tvorbu a regulaci hormonů, zejm. estrogenu. Cholesterol je přijímán ve stravě živočišného původu.
- HDL - "dobrý" cholesterol - pomáhá odstranit LDL z těla.
- LDL - "špatný" cholesterol - usazuje se na tepnách a vede k ateroskleróze.
Důležitější než celkové množství cholesterolu cirkulujícího v krvi je poměr HDL k celkovému množství cholesterolu. Lidé s vysokým % HDL jsou méně náchylní k zúžení a ucpání tepen.
Klíčky neobsahují žádný cholesterol.