NAKLÍČENÁ CIZRNA

POLÉVKA Z KLÍČKŮ CIZRNY

400 g naklíčené cizrny  /  300 - 400 ml vody  /  2 uvařené rozmixované brambory  /  
1 lžíce sezamového nebo dýňového oleje  /  sůl  /  pepř 

                                               

Přísady postupně rozmixujete, podle potřeby naředíte vodou a krátce povaříte. Podávat ji můžete teplou i studenou.

 

RAW SALÁT Z NAKLÍČENÉ CIZRNY

400 g naklíčené cizrny  /  200 g naklíčené slunečnice / 2 velká rajčata na osminky / 
2 jablka na kostičky / 2 řapíky celeru příčně nakrájené na tenké plátky / 3 malé uvařené brambory na kostičky / 12 černých oliv / 1 feferonka najemno / 1 červená paprika 
na kostičky / 100 g piniových semen / 2 rozmačkané stroužky česneku 
varianta:
velký svazek výhonků pohanky / malý svazek výhonků hořčice 
zálivka: olej / ocet / cukr / sójová omáčka
 
                                               

Do salátové mísy dáte všechny suroviny kromě výhonků pohanky a hořčice. Zalijte zálivkou. Nechte několik hodin uležet a podávejt obložené výhonky pohanky a hořčice.

 

PASTA Z NAKLÍČENÉ CIZRNY

200 g naklíčené cizrny  /  1 lilek / 1 lžíce sójové omáčky  nebo 3 lžíce sezamového oleje / 2 lžíce rozmixovaných sezamových semen / 2 lžíce citronové šťávy / 1 rozmačkaný stroužek česneku / sůl 
varianta: 1 svazek hořčičných výhonků

                                               

Naklíčenou cizrnu rozmixujte. Lilek vidličkou propíchněte a dejte dusit doměkka 
do trouby při 220C. Po zchlazení měkký lilek rovněž rozmixujte, osolte a smíchejte 
s ostatními surovinami. V misce pak vše utřete dohladka, přidejte citronovou šťávu, osolte, zalijte sezamovým olejem a nechte několik hodin uležet v ledničce. 
Podávejte s výhonky hořčice.

  

KULIČKY Z NAKLÍČENÉ CIZRNY

400 g naklíčené cizrny /  200 g mrkve nastrouhané najemno / 2 nastrouhané cibule / 
2 velké rozmixované brambory / 1 rozmačkaný stroužek česneku / sůl / 1/2 lžičky roztlučeného fenyklu 
Na obalení: 200 g naklíčených sezamových semen / olej

                                            

Naklíčenou cizrnu rozmixujte na husté pyré. Potom všechny suroviny smíchejte dohromady a vytvořte jemnou masu. Ruce si namočte v oleji a z těsta vyválejte kuličky 
o průměru vlašského ořechu. Kuličky obalte v sezamových klíčcích. Pečte na plechu cca 15 minut při teplotě 200C. 

PUČÁLKA Z CIZRNY

klíčky cizrny  / česnek podle chuti / olej / sůl / kdo chce: koření podle chuti, např. koriandr nebo orientální koření
                                               

Na oleji osmahnete česnek dorůžova, přidáte naklíčenou cizrnu a za stálého míchání také osmahnete. Potom osolíte a podle chuti okořeníte.

Pro labužníky: s osmahnutou cizrnou smíchejte brusinkový kompot a mírně prohřejte. Nakonec můžete podlít červeným vínem.

RAW ALAHUMM - pomazánka a la hummus

250 g klíčků cizrny / 3 lžíce olivového oleje / česnek / sezamové semínko / sůl / pepř / červená paprika

                                                                  

Klíčky cizrny rozmixujte. Pomalu přidávejte olej. Na závěr přidejte koření a krátce prošlehejte do hladké pasty. Uchovávejte v lednici zakápnutý olejem, aby pasta nevysychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo s jiným slaným pečivem, příp. jako dip k chipsům.

VARIANTA: použijte vařenou cizrnu.