VÝHONKY ŘEDVIČKY


KLÍČKY A VÝHONKY ŘEDKVIČKY

Hořčičné silice obsažené v ředkvičce zmírňují bolest ucha a jsou nepřekonatelné v účinku na růst vlasů. Využívá se jich také při chorobách žlučníku a jater. Šťáva z ředkve se osvědčila při léčbě zahlenění nosních dutin.

 

Obsahové látky a jejich změny v průběhu klíčení

Živiny: 37% oleje (éterické oleje s vyšším obsahem síry a podílu hořčičného oleje), 2% bílkovin, 0,2% tuků, 4% sacharidů

Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, niacin, A a mnoho vit. C

Minerály a stopové prvky: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, železo

Ze zelených výhonků získáme i čerstvý zdroj chlorofylu

Způsob KLÍČENÍ NA MÍSE

Ředkvička jako jediná z brukvovitých rostlin není napadána bakteriemi, protože produkuje antimikrobní látky.

Můžeme používat naklíčená semena už po 1 dni nebo vyčkat 7 dní a sklízet narostlé výhonky.