SACHARIDY
Sacharidy jsou nejvýznamnějším a nejrychlejším zdrojem energie. Tělo je využívá
k výrobě energie pro práci, k udržování buněk a k trvorbě tepla. Napomáhají také trávení a regulování tuku a metabolismu proteinů.
Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) dodávají tělu velmi malé množství výživných látek.
Složené sacharidy (polysacharidy) mají vysokou výživnou hodnotu a jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Zásobují tělo vlákninami.
VLÁKNINA
Vláknina je nestravitelná a nemá výživnou hodnotu. Hraje důležitou roli v trávicím systému:
- snižuje množství tuku absorbovaného během trávení
- zpomaluje vstřebávání glukózy do krevního řečiště, čímž oddaluje pocit hladu a chutí
- zvětšuje objem potravy ve všech částech střeva, čímž mj. způsobuje delší pocit plnosti
- a napomáhá detoxikaci organismu
Málo se ví o rozdílu mezi vlákninou získávanou z ovoce či zeleniny a vlákninou obilovin.
V l á k n i n a z c o n e j m é n ě o p r a c o v a n ý c h o b i l n ý c h z r n :
- nejlépe působí na stav tlustého střeva
- dokáže chránit před ischemickou chorobou srdeční
- a příznivě zasahuje do redukčních diet viz KLÍČKY NA REDUKČNÍ DIETU
Nadměrné množství vlákniny může např. způsobit špatné vstřebávání některých živin a léků.