VÝŽIVA SPORTOVCŮ

Pro fyzickou činnost jsou důležité 2 hlavní pohonné látky - glukóza a tuk (mastné kyseliny). Zdrojem glukózy jsou jídla bohatá na sacharidy. Pro sportovce platí obecná pravidla zdravé výživy. Rozdíl je v celkovém množství denního energetického příjmu
a v množství přísunu sacharidů během dlouhotrvající fyzické činnosti.

Běžná (zdravá) strava může být pozměněna ve dnech, kdy je provozována vysoce intenzivní aerobní činnost nebo trvající déle než 90 minut. Glukóza se ukládá formou glykogenu. Ten je během náročného tréninku rychleji vyčerpán. Následně se doporučuje doplnit ho ve stravě se 70% podílem sacharidů. Vhodnější jsou složené sacharidy, protože dodávají tělu více živin a vklákninu. Tato dieta obnoví glykogenovou hladinu
ve 24 hodinách. Spolu se sacharidovou dietou je třeba den odpočinku, aby svaly obnovily vyčerpaný glykogen.


TIP

  • SACHARIDY jsou bohatě v klíčcích cizrny, hrachu, žita, pšenice, ovsa, prosa
  • VLÁKNINU obsahují především klíčky cizrny, hrachu, ovsa, prosa, sezamu
  • PROTEINY obsahují klíčky fazole azuki, mandlí, cizrny, čočky, sóji, mungo, hrášku, dýně, žita, sezamu, slunečnice, pšenice, prosa
  • TUKY obsahují klíčky mandlí, dýně, sezamu, slunečnice aj.