VITAMINY A ANTIOXIDANTY

VITAMINY jsou látky, které regulují životní pochody organismu. Přjímáte je  z potravy. Pravděpodobnost jejich nedostatku je pro běžnou populaci nízká. Osoby s vyšší stresovou zátěží mají zvýšenou potřebu vitaminů.

  • V i t a m i n y   r o z p u s t n é   v e   v o d ě  
    - C, B1, B2, B6, B12, PP, H - musíte doplňovat denně. Přebytečné množství 
    se vyloučí močí a potem. Předávkování může vést ke zdravotním problémům je
    v případě skutečně velmi velkého příjmu.

  • V i t a m i n y   r o z p u s t n é   v   t u c í c h  
    - A, D, E, K - není nutné přijímat soustavně; jsou obsažené v zásobním tuku. Jejich nadměrný přísun může vést k hypervitaminóze související s jaterními a ledvinovými problémy.

ANTIOXIDANTY

ANTIOXIDANTY přispívají k prevenci předčasného stárnutí, některých typů rakoviny, srdečních onemocnění a dalších zdravotních komplikací. Chrání životně důležité složky před poškozením určitými činitely včetně kyslíku. Antioxidanty pomáhají stabilizovat volné radikály.

A N T I O X I D A N T Y  - vitaminy: A, C, E, některé vitaminy sk. B, dále minerály: stopový prvek selen, aminokyseliny obsahující síru

Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů a antioxidantů. Pokud k tomu ještě snížíte příjem tuku, můžete zpomalit stárnutí Vašeho organismu viz KLÍČKY PRO MLÁDÍ

Při tepelném zpacování živých potravin dochází k velkým ztrátám živin.

NĚKTERÉ VITAMINY A JEJICH FUNKCE

  • V i t a m i n   A  
    - činnost oční sítnice, růst těla

  • V i t a m i n   C  
    - ochrana organismu proti infekcím

  • V i t a m i n y   ř a d y  B  (B-komplex) 
    - součást koenzymů při využívání energie a metabolických pochodech, krvetvorba

  • V i t a  m i n   D  
    - ovlivňuje hospodaření s vápníkem

  • V i t a m i n   E  
    - ochrana tuků před oxidací

  • V i t a m i n   K  
    - krevní srážlivost


TIP

  • VITAMIN C obsahují klíčky čočky, fazole azuki, munga, hrachu, řeřichy, vojtěšky, zelí aj.
  • VITAMIN B obsahují klíčky žita, vojtěšky, slunečnice, sezamu, pšenice, prosa, mandlí aj.
  • VITAMIN A obsahují klíčky řeřichy, vojtěšky, cizrny, hrachu aj.
  • VITAMIN E obsahují klíčky žita, vojtěšky, slunečnice, sezamu, pšenice, prosa, dýně, mandlí aj.
  • VITAMIN K obsahují klíčky vojtěšky aj.
  • VITAMIN D obsahuje cizrna, vojtěška aj.

UŽ POUHÁ HRST
KLÍČKŮ ZLEPŠÍ
NUTRIČNÍ HODNOTY
PODÁVANÉ STRAVY.