KLÍČKY SÓJI

Sója se pro vysoký obsah kvalitních bílkovin nazývá rostlinným masem. 500 g sóji má stejnou kalorickou hodnotu jako 27 slepičích vajec nebo 1250 g hovězího masa. Zvláště vhodným zdrojem bílkovin je pro lidi trpící artritidou a revmatem, s ohledem na nižší podíl škrobu rovněž pro diabetiky a alergiky. Obsahové látky rovněž posilují krevní oběh a nervový systém.

Obsahové látky

Živiny: 35 - 50% bílkovin, 20% tuků, 24% sacharidů, 2% lecitinu, převládající aminokyselina glycin, z dalších látek cholin, saponin

Vitaminy a antioxidanty: v poměrně malé míře A, B1, B2, B12, niacin, kyselinu pantotenovou, vit. C, E, K, karoten a biotin

Minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, měď, železo, mangan, fosfor, draslík, sodík, chlor a síra

Způsob: KLÍČENÍ VE SKLENICI

Namáčení: 12 hodin

Doba klíčení: 3 - 5 dní

V průběhu klíčení se nápadně zvyšuje obsah vitaminu C. Komplexní látky se klíčením rozkládají na látky lehce stravitelné.