VÝHONKY ŘEŘICHY



VÝHONKY ŘEŘICHY

Ostře kořenitá chuť řeřichy je  způsobena glykosidy glyykotropaelinem a benzylizothiokyanátem. Hořčiny 
a aromatické látky (hořčičná silice) působí příznivě 
na látkovou výměnu a činnost ledvin. Čistíího účinku řeřichy se využívá od pradávna v léčbě jarní únavy. Vysoký obsah vitaminu C činí řeřichu nepostradatelnou i pro zimní kuchyni. Pravidelná konzumace je spolehlivou prevencí chorob.

 Obsahové látky

Živiny: 60% hořčičného oleje, sacharidy, bílkoviny, biologicky aktivní látky, éterické oleje 

Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, C, D, niacin

Minerály a stopové prvky: draslík, vápník, jód, železo, fosfor

Enzymy

Chlorofyl 

Způsob: KLÍČENÍ NA MÍSE

Namáčení: 4 - 6 hodin

Klíčení: 4 - 5 dní


Traduje se, že se semena řeřichy předem nenamáčejí kvůli vysoké tvorbě slizu. Uvádíme tedy další jednoduchý postup klíčení výhonků řeřichy.

Vysejeme přiměřené množství semínek, která pravidelně rosíme 2 x denně: 
- na buničině sklízíme održíznuté rostlinky
- na keramické misce bez glazury můžeme konzumovat celé rostlinky (a využít tak sílu mladých kořínků)