VÝHONKY ŘEŘICHY
VÝHONKY ŘEŘICHY
Ostře kořenitá chuť řeřichy je způsobena glykosidy glyykotropaelinem a benzylizothiokyanátem. Hořčiny
a aromatické látky (hořčičná silice) působí příznivě
na látkovou výměnu a činnost ledvin. Čistíího účinku řeřichy se využívá od pradávna v léčbě jarní únavy. Vysoký obsah vitaminu C činí řeřichu nepostradatelnou i pro zimní kuchyni. Pravidelná konzumace je spolehlivou prevencí chorob.
Obsahové látky
Živiny: 60% hořčičného oleje, sacharidy, bílkoviny, biologicky aktivní látky, éterické oleje
Vitaminy a antioxidanty: B1, B2, C, D, niacin
Minerály a stopové prvky: draslík, vápník, jód, železo, fosfor
Způsob: KLÍČENÍ NA MÍSE
Namáčení: 4 - 6 hodin
Klíčení: 4 - 5 dní
Traduje se, že se semena řeřichy předem nenamáčejí kvůli vysoké tvorbě slizu. Uvádíme tedy další jednoduchý postup klíčení výhonků řeřichy.
Vysejeme přiměřené množství semínek, která pravidelně rosíme 2 x denně:
- na buničině sklízíme održíznuté rostlinky
- na keramické misce bez glazury můžeme konzumovat celé rostlinky (a využít tak sílu mladých kořínků)