
NAKLÍČENÉ MUNGO
KARBANÁTKY Z VÝHONKŮ MUNGO
100 g slunečnicový klíčků (semen) / 250 g klíčků mungo / 50 g hladké (celozrnné) mouky / majorákna / pepř / strouhanka / olej
Klíčky slunečnice a munga krátce podusíte ve vodě, potom pomelete v mlýnku na maso, přimícháte mouku, koření a sůl.
Vypracujete těsto, vytvarujete šišky a obalíte je ve strouhance.
Smažíte na rozpáleném oleji.
NALOŽENÉ VÝHONKY MUNGO
250 g žampionů / 400 g výhonků mungo / 100 g výhonků řeřichy
Zálivka: 5 lžic sójového nebo dýňového oleje / 3 lžíce vinného octa / 3 lžíce sójové omáčky / 1 stroužek česneku, 1 rozdrcený bobkový list / 1 lžička zázvoru
Ohřejte zálivku.
Poduste žampiony.
Žampiony s mungem dejte do kameninové nádoby a zalijte horkou zálivkou.
Po 24 hodinách směs vyjměte ze zálivky, rozdělte na misky a ozdobte výhonky řeřichy.
raw SALÁT S VÝHONKY MUNGO, VEJCI A ŠUNKOU
500 g výhonků munga / 1 zelený pepř / 100 g šunky na kostičky / 3 ks zelené cibulky s natí / 2 vejce / olej
Zálivka: 3 lžičky sójové omáčky / 1 lžička oleje / 1 lžička octa / podle chuti několik kapek sezamového nebo dýňového oleje
Výhonky properte ve studené vodě a nechte okapat.
Vejce usmažte na větší pánvi do tenké vrstvy a nakrájejte na proužky.
Všechny přísady smíchejte, dochuťte a zalijte zálivkou.
raw ZELENINOVÝ SALÁT S VÝHONKY MUNGO
300 g nakrouhaného čínského zelí / 1 mrkev nastrouhaná najemno / 200 g výhonků munga / 2 lžíce octa / 1 lžíce olivového oleje / 1 lžíce sójové omáčky / 2 lžičky medu / sůl
Zeleninu smícháte , ochutíte a přidáte med.
Podle chuti můžete vmíchat i 1 kyselé jablko na drobnné kostičky.
SMAŽENKA S VÝHONKY MUNGA
1 lžíce oleje / 1 stroužek česneku / 1 cibule najemno / 1 stonek řapíkatého celeru / 1 šálek plátků žampionů / 500 g výhonků mungo / 1/2 lžicky zázvoru na drobné kostičky / 2 lžičky ústřicové omáčky / 4 lžičky sójové omáčky
Cibulku, celer a česnek za stálého míchání smažte 1 minutu.
Přidejte žampiony a výhonky a smažte další minutu.
Potom okořeňte zázvorem a omáčkami.
Podávejte s těstovinami nebo rýží.
AKKRA
230 g klíčků munga / 1 pálivá paprika / rostilnný tuk na smažení
Kreolská omáčka: 1 cibule / 1/2 zelené papriky / 2 lžíce oleje / 230 g rajčat /
1 pálivá papirka / 150 ml vody nebo zeleninoového vývaru / 1 lžička šťávy z limety / 1 lžička octa / pepř / čerstvé lístky koriandru
Klíčky mungo rozmixuj v mixéru.
Papriku nakrájejte najemno a přimíchejte k fazolím. Směs ušlehejte.
Na oleji smažte karbanátky po obou stranách dozlatova.
Podávejte s kreolskoou omáčkou.
Kreolská omáčka
Osmažte cibuli a papriku doměkka.
Povařte, oloupejte a na větší kousky nakrájejte rajčata.
Papriku nakrájejte nadrobno.
Všechny přísady kromě koriandru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Stáhněte plamen
a mírně poovařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Nechte ji zchladnout a pak rozmixujte do hladka.
Znovu ohřejte a podávejte posypané nasekaným koriandrem.
raw KLÍČKY MUNGO S CITRÓNEM
klíčky mungo / šťáva z 1 citronu / seznam / sekaná nať koriandru / sojová omáčka / lžíce olivového oleje / půl lžičky česnekové pasty
Česneková pasta: 2 paličky česneku / sůl / olej / sklenička od dětské výživy
Nasucho opražte sezamové semínko. Smíchejte suroviny na salát. a posypejte
ho sezamem.
Česneková pasta: česnek utřete se solí. Naplňte skleničku a dolejte olejem. Skladujte
v lednici.