NAKLÍČENÉ ŽITO

 

RAW KYNUTÝ ŽITNÝ CHLÉB

3 šálky žitných klíčků / 1 šálek pšeničných klíčků / 1 čajová lžička kmínu
                                                 

Rozemelte nebo rozmixujte klíčky. V míse vmíchejte do těsta kmín.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout do druhého dne. Pak těsto vytvarujte do plochých bochníčků (zhruba 1,5 cm silných) a v sušičce (nebo trobě) usušte při nízkých teplotách do 42 °C.

 

ŽITNÉ KARBANÁTKY

Klíčky žita / zelenina podle chuti / koření podle chuti: česnek, cibulka, saturejka, kmín, peepř, majoránka / petrželová nať / vejce / mouka nebo kukuřičný škrob / olej
                                                 

Žitné klíčky umelte. Poté smíchejte ostatní ingredience: podušenou zeleninu, koření, nať, vejce mouku.

Vytvořte karbanátky a osmažte.

 

RAW ŽIZNÁ POMAZÁNKA

150 g klíčků žita / 2 malé nakrájené cibule / 1 stroužek česneku / 2 krajíce chleba / šťáva z 1/2 citronu / 5 lžic oleje / 70 g piniových oříšků

4 listy hlávkového zelí / 50 g řeřichy
                                                 

Chleba namočte ve vodě a vymačkejte. Žitné klíčky rozmixujte a smíchejte s ostatními přísadami do krémovité hmoty.

Pomazánku natřete na 4 blanšírované listy bílého zelí. Listy srolujte a ozdobte řeřichou.